ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Kαι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες. Nαι, αλλά…

Kαι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες. Nαι, αλλά…

Αυγ 28, 2015

Της Μελίνας Κονταξή

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείται από καλοπροαίρετους και μη για να προπαγανδιστεί η αποδοχή της παράνομης μετανάστευσης στο λαό είναι η εξίσωση της παράνομης μετανάστευσης με τους Έλληνες πρόσφυγες το 1922. Για τους πραγματικούς πρόσφυγες δεν μιλάει κανείς. Εννοείται ότι η φιλοξενία τους είναι χρέος μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Χρέος, αλλά εκεί υπάρχουν άλλα ''όμως''.
Δεν είναι όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες. Δεν είναι το ίδιο ένας σουνίτης άραβας που η πλειοψηφία τους πηγε με το ισλαμικό κράτος, και ας γράφει η ταυτότητα του Σύριος, με έναν Κούρδο ή Χριστιανό της Συρίας. Όμως η Εξίσωση αυτή πρώτα από όλα ευτελίζει την τραγωδία των πρόσφύγων.
Ο πρόσφυγας δεν έχει επιλογή. Το 1922 ξεριζώθηκαν οι Έλληνες από την Μικρασία γιατί οι σύμμαχοι στήριξαν τη γενοκτονία των αυτόχθονων πληθυσμών της Ανατολίας που έκανε ο Κεμάλ για να δημιουργήσει ένα τεχνητά ομοιογενές κράτος και εξαιτίας προδοτικών πράξεων και λαθών των ελληνικών κυβερνήσεων. Το 1922 οι Έλληνες, όσοι γλίτωσαν από τα τουρκικά τάγματα θανάτου, έφυγαν για να γλιτώσουν την ολοκληρωτική σφαγή, αφού η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να μην τους δοθούν όπλα και να μην ενημερωθούν εγκαίρως για την κατάρρευση του μετώπου, ενώ, μετά το 23 και την συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, δεν είχαν εναλλακτική λύση όσοι απέμειναν. Παιδιά άφησαν πίσω γιατί πίστευαν ότι δεν είχαν ελπίδα αν τα έπαιρναν μαζί τους.

Ο μετανάστης όμως έχει επιλογή. Μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα του, δεν κινδυνεύει να τον σφάξουν, να πουλήσουν τα παιδιά του. Οι 20.000 Έλληνες αστεγοι, αν φύγουν στον εξωτερικό, δεν είναι το ίδιο με τους Έλληνες πρόσφυγες του 22. Η προσφυγιά, ο ξεριζωμός από την γη του είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που μπορεί να συμβεί σ΄εναν άνθρωπο. Το πως το υποτιμούν μερικοί φροντίζοντας παράλληλα να γλιτώνουν οι υπαίτιοι, προσβάλλει το ανθρώπινο είδος.
Όταν δεν μαθαίνεις ιστορία ή την διαστρεβλώνεις, την ξαναζείς.
Το 2015 οι Σύριοι ξεριζώνονται γιατί η δύση στήριξε ισλαμιστές σταλμένους από Τουρκία και Κατάρ που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις διεκδικήσεις του συριακού λαού για ελευθερία. Ξεριζώνονται γιατί η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει το ισλαμικό κράτος και η δύση να μη δίνει στους Κούρδους, που προστατεύουν τις μειονότητες της Συρίας, τα όπλα που χρειάζονται για να συντρίψουν το ισλαμικό κράτος ώστε να γυρίσουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, για να μην κακοκαρδίσουν την Τουρκία. Αλήθεια, ποιος ανθρωπιστής διαμαρτυρήθηκε γι᾽ αυτά;
Οι λαοί έχουν πατρίδα, άσχετα με τις κυβερνήσεις, καλές ή κακές, που έχουν την εξουσία συγκεκριμένες περιόδους, όπως είχαν και οι Έλληνες το 40. Η δικτατορία δεν τους έκανε να χαρίσουν την Ελλάδα στο Χίτλερ και σήμερα παλεύουν γι’ αυτή και, αν χρειαστεί να φύγουν, πεθαίνουν μέσα τους μέχρι να γυρίσουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes