ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Η μανία της Δύσης κατά του Πούτιν θα βάλει φωτιά στην Ευρώπη;

Η μανία της Δύσης κατά του Πούτιν θα βάλει φωτιά στην Ευρώπη;

7/29/7/2014

ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, συμφώνησαν στη λήψη νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Η άσκηση πίεσης των οικονομικών μέτρων από τη Δύση δημιουργεί συνθήκες στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ρωσία.
Για ακόμη μία φορά χθες τα πολιτικά όργανα της διεθνούς κοινότητας φρόντισαν να δείξουν τις προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από το ότι με αφορμή την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία διατίθενται να κυνηγήσουν μέχρι τέλους τους φιλορώσους αντάρτες και κατ’ επέκτασιν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο η Δύση κατηγορεί ότι τους υποστηρίζει.

Η πτώση του μοιραίου αεροπλάνου της Malaysia Airlines, το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από φιλορώσους αντάρτες, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», δήλωνε χθες η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάϊ, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για διεξαγωγή «ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν».
Και αν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν μπορούν, απροκάλυπτα τουλάχιστον, να αποδώσουν προκαταβολικά ευθύνες στους φιλορώσους αντάρτες –άρα και στη Ρωσία- με βάση το σκεπτικό της Δύσης, η Ε.Ε. για μία ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα υπήρξε… ειλικρινής ως προς τις προθέσεις της απέναντι στη Μόσχα.

Σταθερότητα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν για το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να επιδιώκουν να στοχοποιήσουν επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακόμη και η μέχρι πρότινος σκεπτικιστική ως προς το ζήτημα της επιβολής οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, Γερμανία, έδειξε ότι άλλαξε γραμμή πλεύσης. Μόνο τυχαία δεν δήλωνε στην Κυριακάτικη “Bild” ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ότι «τα οικονομικά συμφέροντα (και της Γερμανίας) δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητα», βάζοντας την ίδια στιγμή… uber alles «την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης» στην Ουκρανία.
Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Μπάρακ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ματέο Ρέντσι, συμφώνησαν στη λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Ρωσίας. Οι πρεσβευτές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν λίγο αργότερα πως κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το νέο γύρο ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών. Στον κατάλογο των προσώπων που θα υποστούν τις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και εταιρείες που θα δουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε ευρωπαϊκές χώρες να «παγώνουν», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο κατάλογος αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο και αποτελεί προσθήκη στην υπάρχουσα λίστα των 87 προσώπων και των 20 οργανισμών που έχουν μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Από την πλευρά της, η Ρωσία διαμήνυε χθες ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ εξέφραζε την ελπίδα ότι η έρευνα που θα διεξαχθεί για τις συνθήκες συντριβής του μαλαισιανού αεροπλάνου θα είναι αντικειμενική.
Η εξέταση των μαύρων κουτιών του Boeing 777 πάντως αποκάλυψε μία «αποσυμπίεση» που οφείλεται σε «ισχυρή έκρηξη» την οποία προκάλεσε πύραυλος, ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Χθες, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τη Ρωσία να καταβάλει πρόστιμο 50 δις. Δολαρίων ως αποζημίωση στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos για την απαλλοτρίωση των μετοχών τους.

Επίθεση και από το “Spiegel”

Με τον τίτλο «σταματήστε τον Πούτιν τώρα!», κυκλοφόρησε χθες το νέο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel», βάζοντας κι αυτό τη γερμανική «πινελιά» στις πιέσεις που ασκεί συνολικά πια η Δύση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.
Το έντυπο σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία, μετά την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.
Κατά το «Spiegel» λοιπόν, στη Μόσχα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές στο -μέχρι πρότινος αρραγές- μέτωπο του Πούτιν, καθώς ολιγάρχες και σκληροπυρηνικοί που πλήττονται από τα δυτικά οικονομικά «πυρά» προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στον Ρώσο Πρόεδρο, σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκεί…

Σχόλιο ιστολογίου: Πιστεύουν, άραγε, οι δυτικές χώρες (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία) πως είναι σε θέση να απαιτούν υποταγή από την Ρωσία του Πούτιν; Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται πως το ρωσικό γόητρο (που εξευτέλισε ο Γέλτσιν) δεν μπορεί να ανεχθεί υποδείξεις και, ιδιαίτερα, κατηγορίες αίολες από την Δύση; Είναι δυνατόν, αυτοί οι αλλόφρονες δυτικοί "ηγέτες" (λίαν επικίνδυνοι πλέον για την διεθνή κοινότητα, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη) να μην αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν απέναντί τους κάποιον Παπανδρέου ή κάποιον Σαμαρά, αλλά τον Πούτιν, ο οποίος διαθέτει αρκετή ισχύ για να τους "μιλήσει" στη γλώσσα που "καταλαβαίνουν";

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»

http://kostasxan.blogspot.gr/search/label/Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes