ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΣ




Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΔΙΩΓΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΤΟΥΡΚΙᾼ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ


Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΔΙΩΓΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΤΟΥΡΚΙᾼ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
Απόσπασμα προλόγου

"Το κακόν εκορυφώθη κατά τον παγκόσμιον πόλεμον, ότε πλείσται ελληνικαί επαρχίαι της αυτοκρατορίας εκλονίσθησαν εκ θεμελίων ή και εντελών κατεστράφησαν. Είνε ανεκδιήγητα τα δεινοπαθήματα, τα οποία υπέστησαν οι εκδιωχθέντες εκ των εστιών αυτών Έλληνες. Διεσκορπίζοντο οι δυστυχείς ούτοι εις χωρία καθαρώς τουρκικά, ημποδίζετο εις αυτούς η εκ μέρους των Πατριαρχείων διανομή βοηθημάτων, εστερούντο εκκλησιών και ιερέων… και εξηναγκάζοντο δια τοιούτων και άλλων μέσων εις εξισλάμισιν. Τοιουτοτρόπως Δε, πληθυσμός ομογενής εκ 490063 ψυχών, διασπαρείς ανά τα όρη, τας χαράδρας και τα τουρκικά χωρία, υπέστη εν τοις πλείστοις τον εξ ασιτίας, του ψύχους και των στερήσεων θάνατον."
 «Μαύρη Βίβλος διωγμών και μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918)».

Πόντος - Λεηλασία Σταυροπηγιακής Μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα



Ένα από τα δυνατότερα αποσπάσματα που αφορούν την κακοποίηση των Ελλήνων στον Πόντο κατά τη διάρκεια των εκεί διώξεων του Χριστιανικού στοιχείου της περιοχής. Πρόκειται για απόσπασμα που περιγράφει τη λεηλασία της Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στις 22 Απριλίου του 1916 και συγκεκριμένα την επομένη της καταστροφής όπου ο ιερός Ορθόδοξος αυτός χώρος βεβηλώνεται με κατά συρροή βιασμούς και φόνους. 
Το μαρτυρικό γεγονός βρίσκεται καταγεγραμμένο στην Μαύρη βίβλο των Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού κατά την περίοδο 1914-1818 που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1919.

Πόντος - Εκκένωση τουρκικής ζώνης Γαλλίαινας - 15 Απριλίου 1916



Στη Θέρσα καταγράφηκαν κτηνώδεις βιασμοί στην οικογένεια και τους συγγενείς αυτής, του Αβραάμ Παρασκευόγλου, από άγριους συμμορίτες. Από τη Θέρσα πάλι, οι Ευστάθιος και Γεώργιος Πέτρογλου σφαγιάσθηκαν στην άκρη του χωριού. Ο εκ Γιαννάντων, ιερέας Ιωάννης Χριστοφορίδης βρέθηκε σφαγιασμένος κι αυτός κοντά στο χωριό του. Ο ιερέας Κωνσταντίνος Μαρθίδης από τη Σαχνόη φονεύθηκε αφού πρώτα τον ανάγκασαν να δει το βιασμό της συζύγου του. Οι ιερείς του Χορτοκοπίου Ιωάννης Απόστολος και Συμεών, πέθαναν από τις κακώσεις.

Η περίπτωσις των Σταυριωτών






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

WebCounter.com
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes